De leukste kerstrituelen op een rij

De mooiste tijd van het jaar is weer aangebroken. Duizenden lichtjes verlichten de donkere koude straten in de stad en iedereen maakt zich klaar om het einde van het jaar te vieren. Dat doen we traditioneel met fijne familierituelen. Welke rituelen zijn gebruikelijk in jouw gezin?

Versierde Kerstboom met Cadeautjes er Onder

De boom kiezen en versieren

Gaan jullie voor een traditionele kerstboom? Een mooie spar met echte naalden? Of opteren jullie zoals veel gezinnen dit jaar toch voor een kunstkerstboom? Makkelijk, want die kan je gewoon op zolder weer opbergen en weer bovenhalen wanneer de volgende Kerst is aangebroken. Je mist natuurlijk wel een heel deel van de charme met zo’n nepperd in huis. De gezelligheid begint namelijk al bij de kerstboom kiezen bij het plaatselijke tuincentrum, of misschien gaan jullie de kerstboom wel halen op een echt sparrenveld? Wil je het dit jaar duurzaam aanpakken? Dan koop je er eentje met een wortel, die je nadien weer terug kan laten planten. Zulke initiatieven zijn vrij nieuw, maar doen het goed onder sustainable families, die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen.

Samen eten

Gezellig samen tafelen is zowat het hoogtepunt van de eindejaarsperiode. Etentje na etentje wordt georganiseerd en buikjes worden gretig rond gegeten. We spreken niet voor niets van de extra eindejaarskilootjes. Maar op je eten letten tijdens deze periode is ook maar niets.

Wat staat er op het menu? De traditie zegt gevulde kalkoen met cranberries en kroketten, maar niemand houdt je tegen om een vegetarisch kerstmenu op tafel te toveren.

Naar de kerstmarkt

Naar jaarlijkse gewoonte worden er overal in het land gezellige kerstmarkten georganiseerd. Maar ook in het buitenland zijn er kerstmarkten te bezoeken die je eigenlijk niet mag missen. Denk aan de kerstmarkt in Keulen of Parijs. Maar ook in de “koekenstad” (Antwerpen) is het heerlijk vertoeven op de kerstmarkt. Een glühwein om je warm te houden en smoutebollen en caracollen als hapje, een rondje op de schaatsbaan en wat shoppen voor mooie wollen handschoenen in een van de vele kraampjes: vervelen zal je er zeker niet. En waarom gebruik je de leuke foto’s vanop de kerstmarkt niet voor je nieuwjaarskaarten?

Pakjes

En last but not least: de pakjes! Hoewel Kerstmis natuurlijk vooral gaat om samen zijn en quality time met je geliefden, zijn de cadeautjes onlosmakelijk verbonden met dit gezellige familiefeest. Want een boom zonder pakjes, is maar triestig, natuurlijk. Hoe werkt dat nu die pakjes? In veel families worden alle namen van de aanwezigen op papiertjes geschreven en trekken ze een naampje. Zo blijven de kosten wat binnen de perken en moet je niet elke keer voor je opa of je oom iets kopen. Heb je een klein budget? Dan kan je ook zelf je kerstkaarten maken en er een mooie boodschap op neerpennen, met een bon voor een etentje of massage, ook dat is een mooi gebaar. Andere families doen pakjes enkel met Sinterklaas en houden het bij kleine geschenkjes met Kerstmis en nieuwjaar.

Kerstmarkt Deals: de beste kerstmarkt aanbiedingen op één plek

Op deze website ontdek je de allerbeste deals, aanbiedingen en acties voor kerstmarkten in Europa. Ontdek de kerstmarkt van Düsseldorf met een heus arrangement of vertrek naar Winterland Hasselt met een gratis taart in de aanbieding. Wij zorgen ervoor dat je geen enkele aanbieding hoeft te missen. Zo kan je extra hard genieten van je bezoekje aan één van de vele prachtige kerstmarkten bij ons en in het buitenland. Veel plezier!